The Happiness Troupe

Hoe wekelijks uit de kast komen me een softie maakte

Hoe wekelijks uit de kast komen me een softie maakte

Ik ben kritisch. Het zit in mijn natuur om dingen perfect te doen en altijd voor het beste te gaan. Best vermoeiend, en soms werk ik mezelf in een staat van bevroren apathie omdat ik veel te veel verwacht, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar.

Er is één uitzondering voor mijn hooggespannen verwachtingen. Ik maak een heel bewuste keus om niet kritisch te zijn als anderen reageren op het feit dat ik een lesbische relatie heb. Ik ben blijkbaar niet zo duidelijk queer. Voor de meeste mensen geldt dat als ze me zien, er geen homo-belletjes gaan rinkelen. Dat betekent dat het aan mij is om te besluiten hoe, wanneer en of ik uit de kast kom als ik nieuwe mensen ontmoet.

Ik probeer m’n lesbische relatie (zo lesbisch als alcoholvrij bier en twee katten en zelf sjaals breien en vegetarisch koken) altijd zo snel mogelijk in een gesprek te weven. Soms neem ik zelfs een omweg in het gesprek om er zeker van te zijn dat mensen snel weten dat ik niet hetero ben. Waarom?

Het helpt gewoon om het zo gemakkelijk mogen te maken voor alle deelnemers aan een gesprek. Als iemand per ongeluk denkt dat ik hetero ben, dan moet ik ze namelijk corrigeren en dan zijn er altijd lief bedoelde maar onnodige excuses, die het leuke gesprek dat we hadden de das om kunnen doen.

Ik ben mensen tegengekomen, die onderdeel zijn van een minderheid en er een bepaald plezier in lijken te scheppen om een ander op hun ‘fout’ te wijzen, omdat die ander het ‘verkeerde’ aanneemt over wie ze zijn. Vind ik persoonlijk nogal een domper. Als iemand toevallig het meest voor de hand liggende over mij denkt vind ik dat niet fout, iedereen heeft tenslotte aannames en ik zie er gewoon niet zo lesbisch uit (wat dat dan ook mag betekenen). Da’s geen schande.

Daarom ben ik het liever voor. Je zal me niet vaak horen zeggen dat ik verloofd ben, omdat dat nog steeds een kerel of een vrouw zou kunnen zijn. Ik zeg gewoon dat ik een vriendin heb, of als ik deftig wil doen een vrouw. Op die manier is er geen verwarring mogelijk, en kunnen we het lekker blijven hebben over waar het al over ging, of we kunnen ruziemaken over wie het homoseksueelst van ons twee is. Tel daarbij op dat ik ontzettend trots ben om met Karen te zijn en dat ik gewoon graag over haar opschep, en je snapt dat het voor mij sowieso pure winst is om over haar en ons te praten!

Leave a comment: